Панелька для кварца

Знадобилося поекспериментувати з avreal-ом та atmega64 на різних тактових частотах під різними операційними системами. Бо таки ж щось незрозуміле робиться у Win7/64. Але в тих платах, що під рукою, запаяні ATmega64L-8. Вище, ніж на 8 мегагерцах їх і некоректно перевіряти.
Знайшлася плата з ATmega64-16, але без кварца. Тобто навіть без місця під кварц, бо в тому виробі планувалася робота на внутрішньому RC з калібруванням по годинниковому кварцові. А плата завалялася того, що в неї помилково запаяли «-16», хоча там теж мала бути «L-8».

Шматочки цангових панельок я для заміни кварцових резонаторів на експериментальних платах використовую давно, але тут же і місця нема. Клеїти десь збоку не хотілося. Довелося викручуватися.

Поблизу потрібної сторони мікроконтролера знайшовся «земляний» перехідний отвір, його і вирішив використати для кріплення панельки.

У шматочка на три виводи центральний залишив прямим, а два крайні, що для кварца, відігнув. Прямо на виводи напаяв конденсатори 18 пФ. Конденсатори розмістилися так, що не торкаються поверхні, в яку упиратимуться зігнуті виводи:


Панелька для кварца з напаяними конденсаторами.

Підклав під все це діло текстолітову шайбу, щоб відігнуті виводи упиралися не в плату з доріжками. Маска маскою, але так спокійніше. Запаяв центральний контакт в земляний перехідний, вийшло і кріплення, і електричний контакт для конденсаторів. З відігнутих ніжок кинув дротики на відповідні виводи мікроконтролера. Вийшло зручно та достатньо міцно:


Кварцовий резонатор в саморобній панельці.

Все запрацювало, завтра буду експериментувати з різними кварцами та ключами.
Не розумію, як взагалі робота avreal з FT2232 може залежати від системи… 🙁
Розрахунки коефіцієнтів для встановлення частоти SCK, формування команд для AVR і тому подібне робить шматок програми, незалежний від ОС. Далі вже готові команди пересилаються в бібліотеку. Я ще зрозумів би різницю між Windows та Linux, там все ж таки різні бібліотеки. Але ж зараз працює у Win32 і не працює у Win64… 🙁

p.s. А взагалі монтаж цієї панельки був сьогодні для розігріву перед виправленням помилки в платі (як я примудрився поплутати місцями SSP та JTAG ???). Запаяти я все це запаяв, але… Різниця між 0,8 мм у ATmega64 та 0,5 мм тут наче і невелика, але щось що далі, то важче мені таке робити:


Правка дротиками помилок схеми для TQFP з кроком 0.5 мм.

p.s.
Я завжди тричі перевірятиму схему та компоненти.
Я завжди тричі перевірятиму схему та компоненти.
Я завжди тричі перевірятиму схему та компоненти.
🙂

Leave a Reply

[flagcounter image]